Bericht uit de ruimte is een periodieke nieuwsbrief met een overzicht van het actuele ruimtevaartnieuws, en verschijnt gemiddeld elke drie weken. De in de nieuwsbrief genoemde tijden zijn gegeven in UT (Universal Time).
Mensen in de ruimte
Het International Space Station wordt sinds 17 april bewoond door de Expeditie-11, bestaande uit de Rus Sergey Krikalyov en de Amerikaan John Phillips. Op 19 juli maakten Krikalyov en Phillips de Soyuz TMA-6 los van de Pirs module, en een half uur later koppelden zij het ruimteschip aan de Zarya module. Hiermee kan de Pirs luchtsluis gemakkelijker gebruikt worden voor ruimtewandelingen door de Expeditie-11 bemanning. Het onbemande vrachtschip Progress M-53 is gekoppeld aan de achterzijde van de Zvezda module.
Op 13 juli moest de eerste poging om de space shuttle Discovery te lanceren enkele uren voor de start worden afgeblazen, als gevolg van een defecte niveaumeter in de externe brandstoftank. De oorzaak van het probleem kon echter niet achterhaald worden, en 26 juli werd vastgesteld als nieuwe lanceerdatum.
Tijdens het aftellen op 26 juli werkten alle vier de niveausensoren zonder haperingen, en om 14:39 uur vertrok de Discovery voor missie STS-114; de eerste shuttlevlucht na het ongeluk met de Columbia. Aan boord van de Discovery bevinden zich zeven ruimtevaarders: Eileen Collins (gezagvoerder), James Kelly (piloot), Soichi Noguchi (Japan), Stephen Robinson, Andrew Thomas, Wendy Lawrence en Charles Camarda.
Kort na de start, na het bestuderen van de camerabeelden die tijdens de lancering waren gemaakt, bleek dat er weer isolatiemateriaal van de externe tank was losgekomen. Gelukkig lijkt het losgeraakte stuk de Discovery niet geraakt te hebben. Wel was er tijdens de vlucht door de atmosfeer een gedeelte van een tegeltje van het hitteschild nabij het neuswiel afgescheurd. Hoewel deze beschadiging relatief klein is, bekijken technici de komende dagen of er eventueel een reparatie moet worden uitgevoerd. De Discovery heeft speciale gereedschappen in haar vrachtruim, die tijdens een ruimtewandeling sowieso getest zullen worden.
Tijdens hun tweede dag in de ruimte, gebruikte de bemanning van de Discovery de robotarm om, met een speciale inspectiestang (OBSS), de vleugelranden en de neuskap van de shuttle te inspecteren. Uit deze eerste controle bleek dat er geen schade aan deze delen van het hitteschild was toegebracht.
Op 28 juli vond het rendez-vous met het ISS plaats. Nadat de Discovery kort voor de koppeling een pirouette had gemaakt zodat Krikalyev en Phillips vanuit het station foto’s konden maken van de onderzijde van de shuttle, vond om 11:18 uur de koppeling plaats aan de voorzijde van de Destiny module van het station. Dit was voor het eerst sinds 25 november 2002 dat een shuttle bij het ruimtestation arriveerde.
Anderhalf uur later gingen de luiken open en konden de in totaal negen ruimtevaarders elkaar begroeten. Na een korte welkomsceremonie werd gelijk een begin gemaakt met het drukke programma. Met behulp van de robotarm van het ISS, werd de inspectiestang OBSS uit het vrachtruim van de Discovery gehaald en overgegeven aan de robotarm van de shuttle (na de koppeling met het ISS, kan de robotarm van de shuttle de OBSS niet meer bereiken).
De Space shuttle Atlantis is inmiddels aan haar externe tank en twee opduwraketten gemonteerd, dit als voorbereiding voor missie STS-121 welke op zijn vroegst 9 september van start zou gaan. De combinatie op haar mobiele lanceerplatform zal volgende week naar het lanceerplatform gerold worden, maar de problemen met het loskomen van isolatiemateriaal tijdens de lancering van Discovery STS-114 hebben er toe geleid dat alle shuttles aan de grond zullen blijven. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat Atlantis STS-121 nog voor 2006 zal vertrekken.
Het zonnestelsel in
De Amerikaanse Marswagentjes maken goede vooruitgang. Spirit nadert de top van Husband Hill, terwijl Opportunity tussen de zandduinen, waar het wagentje enkele weken nog in vast zat, steeds zuidelijker in de riching van de Erebus krater.
Recente lanceringen
- 2005 Juli 26 • 14:39 UT • Lanceerplaats: Kennedy Space Center • Draagraket: Space Shuttle
- Discovery STS-114 • Massa: 121.485 kg • Volgnr.: 2005-026A
Amerikaanse bemande ruimtevlucht met zeven astronauten. - MPLM Raffaello • Massa: 8.240 kg • Volgnr.: Geen
Logistieke module met voorraden voor het ISS.
- Discovery STS-114 • Massa: 121.485 kg • Volgnr.: 2005-026A