Bericht uit de ruimte is een periodieke nieuwsbrief met een overzicht van actuele gebeurtenissen in de ruimtevaart. De genoemde tijden zijn in UT (Universal Time).
Mensen in de ruimte
International Space Station
Het International Space Station wordt momenteel bewoond door de Expeditie-12 bemanning, bestaande uit de Amerikaan William McArthur en de Rus Valery Tokarev. Het ruimteschip Soyuz TMA-7 is aan de Zarya module gekoppeld en de Progress M-54 aan de achterste koppelpoort van de Zvezda woonmodule.
Het tweetal heeft de afgelopen periode zich onder andere bezig gehouden met het volladen van de Progress M-54 met afval. Russische vluchtleiders hebben voorgesteld dat de Progress niet zoals gepland op 20 december losgekoppeld wordt, maar nog enkele maanden met het station verbonden zal blijven. Dit geeft de bemanning namelijk meer ruimte om overbodige items op te slaan. Op 21 december zal de nieuwe Progress M-55 gelanceerd worden met verse voorraden voor het station. Als het Russische voorstel doorgaat, dan wordt de Progress M-55 aan de Pirs module gekoppeld in plaats van de vertrouwde aanlegplaats aan de achterkant van Zvezda woonmodule.
Discovery STS-121
Space shuttle managers hebben besloten een isolatiestrook te verwijderen van de externe brandstoftank die gebruikt zal worden voor de eerstvolgende shuttlelancering. Deze strook beschermd een kabel- en leidinggoot tegen aerodynamische schokgolven, maar uit analyse is gebleken dat er ook zonder deze strook veilig gevlogen kan worden. Tijdens de laatste lancering in juli 2005 brak er uit deze strook isolatiemateriaal een groot stuk, waardoor NASA genoodzaakt was wederom de shuttlevloot aan de grond te houden. Het is nog niet duidelijk of de geplande lancering in mei door de tankmodificatie gehaald kan worden, of dat deze moet worden uitgesteld naar juli.
Het zonnestelsel in
Hayabusa
De Japanse sonde Hayabusa heeft op 25 november een tweede landingspoging ondernomen op de planetoïde Itokawa (1998 SF36). Rond 22:07 uur kwam de sonde in contact met het oppervlak, en daarbij is waarschijnlijk wel wat oppervlaktemateriaal opgeschept. Daarvoor had een kogel afgeschoten moeten worden om een stofpluim te creëren, maar uit de post-landing analyse van de telemetrie bleek dat dat hoogstwaarschijnlijk niet gebeurd is.
Direct na de landing kwam Hayabusa flink in de problemen. Waarschijnlijk is door de aanraking met het oppervlak een lek ontstaan in het chemisch aandrijvingssysteem. Hierdoor is de sonde ongecontroleerd gaan tollen, wat het radiocontact met de aarde bemoeilijkt heeft. De vluchtleiders op aarde proberen langzamerhand weer volledige controle over Hayabusa te krijgen, maar door de vele tijd die hiermee gepaard gaat is het vertrekvenster begin december voor de terugreis gemist. De sonde had uiterlijk op woensdag 14 december haar ionenmotoren moeten starten om in juni 2007 weer op aarde te kunnen landen. Rond februari 2007 zal een tweede lanceervenster zich openen, waarna de sonde in 2010 naar de aarde zou kunnen terugkeren.
Recente lanceringen
In de periode sinds de vorige nieuwsbrief (21 november) hebben geen lanceringen plaatsgevonden.