Bericht uit de ruimte – Nummer 89

Bericht uit de ruimte is een periodieke nieuwsbrief met een overzicht van actuele gebeurtenissen in de ruimtevaart. De genoemde tijden zijn in UT (Universal Time).

Mensen in de ruimte

International Space Station
Het International Space Station wordt momenteel bewoond door de Expeditie-12 bemanning, bestaande uit de Amerikaan William McArthur en de Rus Valery Tokarev. Het ruimteschip Soyuz TMA-7 is aan de Zarya module gekoppeld, de Progress M-54 aan de achterste koppelpoort van de Zvezda woonmodule en de Progress M-55 aan de Pirs module.

Apollo-1, Challenger en Columbia
Op 27 januari was het 39 jaar geleden dat drie astronauten om het leven kwamen tijdens een brand in de Apollo-1 capsule tijdens een routinetest op het lanceerplatform in Cape Canaveral. Een dag later was het 20 jaar geleden dat de space shuttle Challenger tijdens de lancering explodeerde waarbij alle zeven inzittenden het leven verloren.
Op 1 februari zal het drie jaar geleden zijn dat de shuttle Columbia tijdens de terugkeer in de atmosfeer desintegreerde. Ook bij dit ongeluk kwamen zeven astronauten bij om.

Het zonnestelsel in

New Horizons
De op 19 januari gelanceerde New Horizons heeft op 28 en 30 januari met succes twee baancorrecties uitgevoerd. De sonde ligt nu op koers voor een passage van Jupiter op 28 februari 2007, waarna New Horizons zal doorvliegen naar Pluto alwaar hij 14 juli 2015 zal arriveren.

Stardust
De Amerikaanse sonde Stardust is op 29 januari in een slaapmodus geplaatst. Op 14 januari passeerde de sonde de aarde, waarbij een capsule met komeetmonsters een parachutelanding maakte in Utah. Door de sonde in een slaapmodus te plaatsen, bestaat er de mogelijkheid om deze in de toekomst nog eens te kunnen activeren. Stardust bevindt zich in een baan om de zon tussen de aarde en iets voorbij de baan van Mars.

Recente lanceringen

  • 24 januari 2006 • 01:33 UT • Draagraket: H-2A/2022 • Lanceerplaats: Tanegashima
    • Daichi • Massa: 3850 kg • Volgnr.: 2006-002A
      Japanse aardobservatiesatelliet. De kunstmaan komt in een zonsynchrone baan tussen 697 en 700 km, inclinatie 98 graden.