Bericht uit de ruimte is een periodieke nieuwsbrief met een overzicht van actuele gebeurtenissen in de ruimtevaart. De genoemde tijden zijn in UT (Universal Time).
Mensen in de ruimte
Discovery STS-121 & International Space Station
De shuttle Discovery is op 4 juli met succes gelanceerd voor wat pas de tweede shuttlevlucht is sinds het ongeluk met de Columbia in februari 2003. Aan boord van de Discovery waren Steven Lindsey (commandant), Mark Kelly (piloot), Michael Fossum, Lisa Nowak, Stephanie Wilson, Piers Sellers, en ESA astronaut Thomas Reiter.
De lancering was op 1 en 2 juli uitgesteld in verband met het slechte weer. Daarna bleek dat er een 12 cm lange scheur in het isolatiemateriaal van de externe brandstoftank was ontstaan, maar de NASA-leiding besloot toch door te gaan met een lancering om Amerika’s nationale feestdag. De lancering zelf verliep zonder problemen, en negen minuten na de start kwam de Discovery in een overgangsbaan om de aarde en werd de externe brandstoftank afgeworpen. Drie kwartier later werden de motoren van de shuttle gebruikt om de baan meer cirkelvormig te maken, waarna de deuren van het vrachtruim geopend konden worden en de twee dagen durende jacht op het ruimtestation kon beginnen.
Op de tweede vluchtdag, 5 juli, werd de robotarm van de Discovery gebruikt om met behulp van een speciale 15 meter lange stang (de Orbiter Boom Sensor System, oftewel OBSS) het hitteschild te kunnen inspecteren. Zowel uit deze inspecties, als de camerabeelden tijdens de lancering, bleek dat er tijdens de lancering geen noemenswaardige beschadigingen aan het hitteschild waren ontstaan, en kon de conclusie getrokken worden dat de verbeteringen aan de externe tank het gewenste resultaat hebben gehad.
Op 6 juli vond het rendez-vous en de koppeling met het ISS plaats. Ongeveer een uur voor de koppeling, toen de Discovery 200 meter onder het station doorvloog, voerde de shuttle een achterwaartse salto uit. De bewoners van het ISS, de Rus Pavel Vinogradov en de Amerikaan Jeff Williams, konden zo foto’s maken van de onderzijde van de shuttle met behulp van speciale hoge-resolutie camera’s. Om 16:52 uur vond vervolgens de koppeling plaats aan de voorzijde van de Destiny module. Twee uur later gingen de luiken open, en konden de shuttle en ISS bemanningen elkaar ontmoeten.
Een van de eerste taken was het overbrengen van de spullen van Thomas Reiter, zoals zijn Russische ruimtepak en de naar zijn lichaam gevormde stoel voor in de Soyuz capsule. Reiter voegde zich nu als derde lid bij de Expeditie-13 bemanning, en is de eerste Europeaan die enkele maanden in het station zal wonen en werken. De bemanning van de Discovery telt nu nog maar zes leden. Reiter zal in december worden opgehaald als de shuttlevlucht STS-116 bij het station aanmeert. Met de aankomst van Reiter is er voor het eerst sinds april 2003 weer een driekoppige expeditiebemanning aan boord van het ISS.
Daags na de koppeling werd de logistieke module Leonardo door de robotarm van het ISS uit het vrachtruim van de Discovery gehaald, om vervolgens aan de Unity koppelmodule aangemeerd te worden. Toen de luiken tussen Leonardo en het station geopend waren, konden de ruimtevaarders de module binnengaan om te beginnen met het overladen van nieuwe voorraden en experimenten. Onder de nieuwe apparatuur bevond zich een vriezer en een Amerikaanse zuurstofgenerator gebaseerd op het principe van electrolyse van water.
Kunstmanen en satellieten
Camera Hubble weer operationeel
De ACS camera van de Hubble ruimtetelescoop, een van de meest gebruikte instrumenten, is sinds 30 juni weer operationeel. De oorzaak van het uitvallen lag in een elektrisch probleem. Als de ACS definitief zou uitvallen zou dat het wetenschappelijk onderzoek dat met de telescoop verricht kan worden zeer nadelig beïnvloeden, zeker omdat de belangrijkste spectrograaf ook al defect is. Mogelijk zal NASA in de toekomst nog een servicevlucht naar de Hubble uitvoeren, maar dat hangt af van het succes van de komende shuttlevluchten.
Recente lanceringen
- 4 juli 2006 • 19:38 UT • Draagraket: Space Shuttle • Lanceerplaats: Kennedy Space Center
- Discovery STS-121 • Massa: 120.000 kg • Volgnr.: 2006-028A
Amerikaanse bemande ruimtevlucht met zeven astronauten. - MPLM Leonardo • Massa: 9.100 kg • Volgnr.: Geen
Logistieke module met voorraden voor het ISS.
- Discovery STS-121 • Massa: 120.000 kg • Volgnr.: 2006-028A