Bericht uit de ruimte is een periodieke nieuwsbrief met een overzicht van actuele gebeurtenissen in de ruimtevaart. De genoemde tijden zijn in UT (Universal Time).
Mensen in de ruimte
International Space Station
Het ISS wordt momenteel bewoond door de Expeditie-13 bemanning, bestaande uit de Rus Pavel
Vingradov, de Amerikaan Jeffrey Williams en de Duitser Thomas Reiter. Het ruimteschip Soyuz TMA-8 is aan de Zarya module gekoppeld, de Progress M-56 aan de achterzijde van de Zvezda module en de Progress M-57 aan de Pirs module.
Atlantis STS-115
De lancering van de space shuttle Atlantis met zes ruimtevaarders voor missie STS-115 is voorzien voor zondag 27 augustus om 20:30 uur UT (22:30 uur Nederlandse tijd). De weersvoorspellingen voor de komende dagen zijn echter ongunstig.
Naam voor opvolger shuttle
Inmiddels is de naam bekend van de beoogde opvolger van de space shuttle. Deze op Apollo lijkende capsule waarmee de VS voor 2020 terug naar de maan wil keren, stond de laatste jaren al bekend als Crew Exploration Vehicle (CEV), maar zal nu de naam Orion meekrijgen. Orion is een van de meest heldere en best herkenbare sterrenbeelden en staat in de winter hoog aan de hemel boven de zuidelijke horizon. Orion moet zes ruimtevaarders naar het ISS en terug kunnen transporteren of vier naar de maan.
Ruimtetoerist mag niet vliegen
De kandidaat ruimtetoerist Daisuke Enomoto mag van de Russische artsen op medische gronden niet vliegen. De 34-jarige Japanner had op 14 september een vlucht van een week naar het ISS moeten maken aan boord van de te lanceren Soyuz TMA-9. Zijn plaats wordt waarschijnlijk ingenomen door de eerste vrouwelijke ruimtetoerist, de Amerikaanse Anousheh Ansari (inderdaad, dezelfde familie die de Ansari X-Prize hebben gesponsord die in 2004 door SpaceShipOne werd gewonnen, zie ook nummer 61 van deze nieuwsbrief).
Het zonnestelsel in
Nog maar acht planeten in ons zonnestelsel
De Internationale Astronomische Unie heeft tijdens haar congres in Praag een nieuwe definitie voor het begrip “planeet” opgesteld. Hiermee is een einde gekomen aan de twijfelachtige status die Pluto al sinds haar ontdekking in 1930 had.
Een planeet is nu officiëel definineerd als een hemellichaam dat (a) zich in een baan rond de zon bevindt, (b) voldoende massa heeft om door haar eigen gravitatie de interne lichaamskrachten te overkomen en een hydrostatisch evenwichtige vorm (nagenoeg bolvormig) te bereiken, en (c) de ruimte nabij haar omloopbaan vrijgemaakt heeft van andere hemellichamen (n.m. planetoïden).
Hoewel Pluto aan de eerste twee criteria voldoet, kruist zij de baan van Neptunus en voldoet zij dus niet aan het derde criterium. Pluto vormt samen met de planetoïde Ceres en het Kuipergordelobject 2003 UB313, een nieuwe catagorie hemellichamen, namelijk de dwergplaneten.
Of hiermee de kous af is bevalt nog maar te zien. Vooral in Amerikaanse astronomiekringen is teleurgesteld gereageerd op de degradatie van Pluto tot dwergplaneet. Pluto was namelijk de enige planeet die door een Amerikaan ontdekt was.
Vooral het derde criterium zal in de toekomst mogelijk voor meer problemen zorgen; zowel in het geval van Jupiter als de aarde is de omloopbaan niet geheel vrij van andere objecten. Jupiter wordt in haar baan op 60 graden voor en achter vergezeld door grote groepen planetoïden, de zogenaamde Trojanen, terwijl de aarde regelmatig gepasseerd wordt door aardscheerders.
Recente lanceringen
- 22 augustus 2006 • 03:47 UT • Draagraket: Zenit-3SL • Lanceerplaats: Odyssee Platform, Grote Oceaan
- Koreasat-5 • Massa: 4412 kg • Volgnr.: 2006-034A
Zuidkoreaanse commerciële communicatiesatelliet, die ook door de Zuidkoreaanse defensie gebruikt zal gaan worden. De kunstmaan zal in een geostationaire positie op 113 graden oosterlengte geplaatst worden.
- Koreasat-5 • Massa: 4412 kg • Volgnr.: 2006-034A